Ett företagslån kan vara behövligt att ta för att skapa tillväxt eller för att kunna starta ett företag – hitta bäst företagslån. Oavsett anledning kan alla sorters företag ansöka om företagslån. Villkoren och räntan avgörs individuellt efter företagets förutsättningar.

Företagslån är ett vanligt sätt för företag att få finansiering. Att ta ett företagslån kan kännas läskigt men genom att vara påläst och ha bra information kan du göra medvetna val. Det kan finnas flera anledningar till att ta ett företagslån. En anledning kan vara att företaget behöver ett tillfälligt tillskott och en annan kan vara för att kunna skapa en bättre tillväxt och investera i företaget.

Behov av företagslån
Innan du ska ansöka om ett företagslån är det viktigt att veta vad kapitalet ska användas till. Analysera behovet av kapitalet eftersom det då är lättare att hitta ett företagslån som passar. Det finns olika alternativ när du ska låna pengar till företaget. Det finns låneförmedlare som är bra att använda för att kunna hitta det bästa och mest förmånligaste företagslånet. En stor fördel med att använda en låneförmedlare som förmedlar företagslån är att du kan få erbjudanden från olika långivare endast genom en ansökan och en kreditupplysning.

Alla företag kan ansöka om företagslån
Alla möjliga företag kan ansöka om företagslån. Du som driver enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag har möjlighet att ansöka om företagslån. Både nystartade och mer etablerade företag kan ansöka om företagslån vilket kan vara bra att veta. När du ska ansöka om företagslån är det viktigt att kontrollera om ansökan är bindande. Läs på om det innan och ansök inte bara till en mängd långivare utan att veta. Innan du tar ett lån kan det vara en god idé att kolla upp långivaren och se om det finns några recensioner. Du kan enkelt söka på nätet för att hitta sådan information.

Återbetalning av lånet
När du ansöker om ett företagslån kan banker och långivare vilja ta del av olika dokument från företaget. Det kan vara balans- och resultatrapporter, affärsplaner och kassaflödesrapporter. Detta är bra att vara beredd på och ha sådana handlingar nära tillhands. Det är även bra att vara tydlig med vad du ska använda lånet till. En långivare vill även ibland veta hur du har tänkt att betala tillbaka lånet. Det är därför bra att ha en tydlig förklaring till varför du tar lånet. Du kanske har en högsäsong framför dig och kan visa på att du förmodligen kan betala tillbaka hela lånet relativt omgående.

Krav för att få låna pengar
Om du ska låna ett större belopp kan banken eller långivaren vilja ha någon slags säkerhet. Din och övriga ägares privatekonomi kan spela roll för lånet. Det är inte sällan som det finns krav på omsättning. En del långivare kräver även att företaget ska ha varit verksamt en viss tid eller att alla ägare är folkbokförda i Sverige. Det är viktigt att se över vilka krav som finns för att öka chanserna att få ett lån.

Ränta på företagslån
Liksom alla andra lån betalar du ränta på företagslån. Du behöver även amortera. Räntan på ett företagslån kan vara antingen fast eller rörlig. Vilken ränta du får beror på reporäntan, säkerheten och riskvärderingen. Ett företag som är stabilt med en bra lönsamhet har större möjligheter att få en lägre ränta på lånet. Men även företag som har en mindre bra lönsamhet kan trygga banken genom andra faktorer och därmed få en lägre ränta. En säkerhet som en fastighet eller ett varulager kan exempelvis bidra till en lägre ränta. När du tar ett företagslån är det precis som vid alla andra lån viktigt att ha en amorteringsplan. Det bästa är att sätta upp den innan du tar lånet.